SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin üç yaşında

49.361 okul, “Okulum Temiz” belgesi aldı

49.361 okul, “Okulum Temiz” belgesi aldı
Bu haber 15 Şubat 2021 - 22:31 'de eklendi.

Bir yılı aşkın bir süredir tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, hayatın hemen her alanında zorunlu kapanmalara yol açarken en çok da eğitimi kısıtladı. Virüs salgınını kontrol altına almak için uygulanan kitlesel okul kapanışlarıyla dünya çapındaki öğrencilerin %92’si normal eğitim süreçlerine devam edemedi. Ülkemizde ise salgın yüzünden ara verilen ilk ve ortaokullarda yüz yüze eğitim-öğretime 15 Şubat itibariyle köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde başlanacağı açıklanmıştı. Ancak ülke genelini etkisi altına alan yoğun kar yağışı nedeniyle yüz yüze eğitim, belli illerde bir süre daha ertelendi. Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Özlem Demir, kış şartlarının ortadan kalkmasıyla okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağını belirterek yüz yüze eğitim öncesi Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilen kılavuz çalışması hakkında bilgi verdi.
“Okulların %98’i hazır”
Pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yüz yüze eğitime güvenli bir şekilde geçiş amacıyla “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” hazırlandığını belirten Özlem Demir, eğitimde alınan önlemler ve uygulanacak süreçleri içeren kılavuz hakkında bilgiler verdi. Demir, MEB tarafından yürütülen çalışma sonucu ülke genelindeki okulların yüzde 98’inin hazırlıklarını tamamlayıp belgelendirme başvurusu yaptıklarını ve 49 bin 361 okula “Okulum Temiz” belgesi verildiğini kaydetti.
Kılavuz çalışmasının, okulların pandemi dönemine uyumlu şartlarda yüz yüze eğitime açılması için ana kaynak olarak gösterildiğini ifade eden Demir, “Bu konuda Türk Standardları Enstitüsü iş birliği ile eğitim kurumlarındaki hijyen ve enfeksiyon alanları hakkında uzmanlaşan denetim personelleri, okulları yerinde inceleyip uygunlukları belgelediler. Eğitim kurumları belgeleme sonrasında takip sistemi aracılığıyla da izlenmeye devam edildi” bilgilerini paylaştı.
30 dk. ders 10 dk teneffüs uygulaması
yüz yüze eğitimde de devam edecek
Hazırlanan kılavuzun, bulaşıcı hastalıkların yayılımının taşıdığı riske karşı okullarda hijyen ve sanitasyon kuralları, korunmaya yönelik uygulamalar ve tavsiyeler içerdiğini belirten Özlem Demir şunları söyledi: “Kılavuzda aynı zamanda salgın türlerinden, bulaş yollarından, korunma ve kontrol önlemlerinden de söz ediliyor. El ve solunum hijyeni konusunda uygulama bilgileri de verilen kılavuzda okullarda ortak kullanım alanları hakkında bilgiler tek tek açıklanıyor. Dersliklerde ve etüt salonlarında temiz havanın dışarıdan alınacağı havalandırma sistemleri kullanılması ve düzenli dezenfekte edilmesi anlatılıyor. Öğrencilere ve tüm personele eğitimlerin verileceği ve eğitim sonrası davranışların izleneceğinin vurgulandığı kılavuzda temizlik genel ilkeleri yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde maske, eldiven ve siperlik kullanımı hakkında bilgiler de veriliyor.”
Bakanlık yetkililerinin uzaktan eğitimlerde uygulanan 30 dakika ders, 10 dakika teneffüs kavramının yüz yüze eğitimde de uygulanacağını ve yüz yüze eğitime gelmeyen öğrencinin devam zorunluluğunun olmayacağını belirttiklerini hatırlatan Özlem Demir, “Bu önlemler eşliğinde yine de salgının seyri nedeniyle, tüm sınıfların aynı anda ve tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime geçmesinin daha uzun süre alacağı vurgulanıyor. Bazı illerde vaka sayısının azlığı ve Covid-19 aşı sıralamasında öğretmenlere öncelik verilmesiyle birlikte uzmanlar tarafından kademeli bir şekilde haftanın belli günleri olmak kaydıyla eğitim-öğretime başlanması öneriliyor.” bilgilerini paylaştı.

Cihan Çakır

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA