03:25 - AZİZ AKKUŞ `TAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
02:37 - MEHMET NURİ SAMANCI `DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
01:48 - DR.ALİ SÖKMEN ‘DEN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
01:00 - DOÇ. DR. SERVET AVŞAR`DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
01:00 - SU GRUP ENERJİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERTUĞRUL AYHAN`DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
23:52 - TÜRK MİLLİ KUVVETLER VAKFI GENEL BAŞKANI DR. FATİH ŞİMGA`DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
23:04 - GERCÜŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANI ŞEFİK ÖNER `DEN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Siirt İl Şube Müdürlüğü tarafından 20-21 Haziran 2020 tarihleri arasında Siirt’te düzenlenen Botan Vadisi Milli Parkı Doğa Yürüyüşü ve doğa kampı gerçekleştirildi.Salgın kurallarına dikkat edilerek gerçekleştirilen etkinliğe Adana, Adıyaman,Kayseri,Sivas,Siirt ve Şanlıurfa illerinden dağcı ve doğaseverler katıldı.Şanlıurfa Dağcılık İl Temsilciliği ile Şanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübünden (Urfadosk) onbir dağcı ve sporcu bölgenin güzelliklerini yerinde görerek hayran kaldılar ve bölgenin tanıtılmasının gerekliliğini vurguladılar.
Yörenin doğal güzelliklerini tanıtmayı ve doğa sporlarına meraklı insanların bu güzellikleri spor yaparak yerinde görmesiyle bölge turizme katkı sağlamayı hedefleyen bu etkinliğe yakın illerden sınırlı sayıda dağcı ve doğasever katıldı.Salgın dönemi uygulamalarına uygun olarak doğaya çıkışın küçük gruplarla izin verildiği etkinliğe ev sahipliği yapan Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü ve diğer resmi kuruluşlar desteklerini esirgemediler.Etkinliğe Adana,Sivas,Kayseri,Adıyaman, Şanlıurfa ve Siirt’ten katılanlar birinci gün Tillo Tabiat Parkı’nda çadır kurarak konakladılar.Birinci günün ilk yarısını dinlenerek ve tabiat parkında yürüyüş yaparak geçiren grup günün ikinci yarısını da Mor Yakup Manastırı gezisi ve Deliktaş (Rasıl Hacar-Taş Başı) kanyon gezisi yaparak güzel zaman geçirdi.Günün sonunda çadırlarında konaklayan dağcı ve doğaseverler ikinci gün çadırlarını toplayarak şehir merkezi yakınlarında Botan Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde kalan alanda Akabe Yolu yürüyüşüne katıldılar.Botan çayı kenarında tarihe izler bırakmış ve doğa güzelliyle ön plana çıkan vadide 10 km’lik doğa yürüyüşü gerçekleştiren gruba şehir merkezinde katılımcı belgesi takdim edildi..
Urfadosk adına yapılan açıklamada “Etkinliğin düzenlenmesinde başta Siirt resmi kuruşlarına,,her aşamada yanımızda olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Siirt İl Şube Müdürü Nevzat Amcalar’a,organizede gönüllü olrak katkılarını sunarak Siirt’in tanıtılmasına katkı sağlayan Adana’dan Ahmet Kaya ‘ya ,Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklarda çalışan rehberliğimizi yapan Sait Demir’e , kurum çalışanlarına ve katılımcılara Urfadosk Spor Kulübü olarak teşekkür ederiz.Ülkemizin her bireyinin yaşadığı yerin dışında ülkemizin herbir karışını gezerek görmelerini ve o bölge insanıyla kültürlerini tanımalarını öneriyoruz..”denildi.
MOR YAKUP MANASTIRI
Siirt’in kuzeyinde kente 3 kilometre uzaklıkta bulunan yüzlerce yıllık Mor Yakup Manastırı, bakımsızlık ve ‘define avcıları’ yüzünden büyük ölçüde tahrip olmuş durumda.
Asuri, Süryani, Keldani ve son olarak Ermeniler tarafından kullanılan manastırda keşiş odası, hamam, toplanma merkezi ve kubbe kısmen de olsa ayakta.Geçmişte Kıtmıs, Kelender, Sinep, Henderus, Dermertas, Aynselib, Derşimş kiliselerinin idare merkezi olan manastırın çevresinde çok
sayıda mağara da bulunuyor.
Kaynak: http://gazetekarinca.com/…/mor-yakup-manastirinin-izleri-y…/
DELİKLİTAŞ
Rasıl Hacar: Siirt’te kanyon vadi. Siirt Deliklitaş kanyon, Siirt Botan Kanyonu, ve herkesin bildiği bir isimle Rasıl Hacar kanyonu, evet Türkiye’mizin güzelliklerinden bir tanesi Siirt’te bulunuyor. Turizm bakımından yeterli tanıtılmamış bir alan. Siirt’e uğrarsanız bu güzelliği mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.
Şehir merkezinden yaklaşık 4 km. uzakta olan Eruh yolunda bulunan Rasıl Hacar (Taş Başı), şehir ve kargaşasından uzak, doğa harikası olan bir yer. Doğa hayranı olanların ve doğa sporcularının arayıp ta bulamadıkları bir yer.
Anayoldan ayrılan patika bir yol ile 600-700 metre sonra büyüleyici ve nefes kesici o doğa harikasına ulaşabiliyorsunuz. Manzarası enfes. Uçurumlara bakanın içi ürperiyor. Doğanın sessizliğine ta derinlerden gelen Botan çayının akışı ayrı bir heyecan katıyor. Mağaralar, bir zamanlar orada yaşamın olduğu düşüncelerinizi ve tefekkürünüzü tetikliyor. Ne yazık ki bu baş döndürücü doğa harikasında nergis çiçekleri toplarken uçuruma yuvarlanıp yaşamını yitiren(ler) de var.
Kaynak: http://akredia.com/td-57/delikli-tas.html https://seyyahdefteri.com/siirt-delikli-tas-rasil-hacar-ne…/
AKABE YOLU :
Akabe, insan eliyle yapılmış sarp, zor geçit anlamına gelir. Dünya’da sadece üç adet bulunan geçitlerden biri olan Akabe Yolu’nun Asurlular zamanında yapıldığı tahmin ediliyor. Botan Nehri’nden başlayıp dik bir uçurumdan Siirt’e tırmanan yolun zeminindeki orijinal taş döşemelerin bir kısmı halen orijinal haliyle yerinde duruyor.
Siirt Akabesi antik kervan yolu, 6 metre genişliğinde ve yaklaşık 2 km. uzunluğunda. Tarihi yol, taşların kaymasını önlemek amacıyla 3 metrede bir yolu paralel kesen taşlar yerleştirilerek inşa edilmiş ve asırlardan beri korunarak günümüze ulaşmış. Bu tarihi yol, Siirt merkezini Botan Vadisi/Çayı’na bağlar ve başta Irak ile Suriye olmak üzere birçok ülkeye ulaşımı sağlar. Arifi Paşa tarafından 19. yüzyılın ikinci yarısında yazılan Diyarbakir Seyahatnamesi’ne göre yol o zamanlar kullanılıyordu.
Nisan aylarında, 2014’ten beri düzenlenen Akabe Yolu’nda doğa yürüyüşünde Akabe Yolu’nu keşfedebilir ve Botan Vadisi’nin eşsiz doğa güzelliğine tanık olabilirsiniz.
Mir Yakup Manastırı’na doğru giden yol üzerinde başlayan yürüyüş yolu ince ama belirgin bir patikadan ilerleyerek Botan Vadisi’ni yukarıdan gören bir gediğe varır. Gedik geçildikten sonra alçalmaya başlayan dar geçit boyunca vadinin eşsiz manzarası ortaya çıkar. Binlerce yıl önce Asurlular tarafından yapıldığı tahmin edilen Akabe Yolu’nun taş döşemeleri özellikle vadi tabanına indikten sonra iyice ortaya çıkar. Yolun en yüksek noktası deniz seviyesinden 910 metre, en alt noktası ise 620 metre yüksekliktedir.
Gidiş-dönüş 12 km uzunluğunda ve “orta” zorluk derecesindeki Akabe Yolu’nda su kaynağı bulunmuyor.
Kaynak :http://mezopotamya.travel/index.php/tr/sayfa/siirt-akabesi
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.