SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin 4 yaşında

Duşanbe Uluslararası Yatırım Forumu’nda Konuşma – 2023

Duşanbe Uluslararası Yatırım Forumu’nda Konuşma – 2023
Bu haber 01 Ekim 2023 - 15:34 'de eklendi.

 

 

 

 

Duşanbe Uluslararası Yatırım Forumu’nda Konuşma – 2023

.2023

Değerli forum katılımcıları!
Bayanlar ve Baylar!

 

 

Tacikistan halkı adına hepinize Duşanbe Uluslararası Yatırım Forumu – 2023’e hoş geldiniz diyorum.

 

 

Bugünkü forumun hazırlıkları kapsamında, birkaç gün boyunca siz değerli konuklar ve işadamları, bağımsız Tacikistan’ın başarılarını yakından tanıdınız.

Yatırım ve iş forumlarının düzenlenmesi, katılımcılarına bölge ve dünya ekonomisinin en önemli konu ve sorunlarını tartışma, tartışma ve çözüm bulma konusunda olumlu bir fırsat sunuyor.

Bu tür etkinlikler aynı zamanda ülkeler arasında ve özellikle girişimciler ve yatırımcılar arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin genişlemesine de katkıda bulunuyor.

Bugün uluslararası toplum, özel sektörün gelişimine ve rolüne öncelik vermekte ve bu faaliyeti ilerlemenin en önemli faktörlerinden biri olarak kabul etmektedir.

Tacikistan Hükümeti, 2030 yılına kadar olan dönemi kapsayan Ulusal Kalkınma Stratejisinde, sermaye çekerek özel sektörün ilerlemesinin sağlanmasına özel önem vermiş ve bunu ekonomi politikasının hedeflerinden biri olarak kabul etmiştir.

Yatırım ortamını iyileştirmek ve idari prosedürleri basitleştirmek için sürekli adımlar atıyoruz.

Bugüne saygı gösterin!

Kadim Tacik halkının tarihi rolüne ve bağımsız Tacikistan’ın “açık kapılar” stratejisi doğrultusundaki deneyimine dayanarak, ekonomik ve ticari ortaklarımızla işbirliği ilişkilerinin geliştirilmesini çok önemli görüyoruz.

Bu amaçla sermaye çekme coğrafyasını genişletmek ve ülke ekonomisine girişi kolaylaştırmak amacıyla her yönde reformlar gerçekleştiriyoruz.

Bugün Tacikistan’ın dünyanın 180’den fazla ülkesiyle diplomatik ilişkileri var ve girişimcilerimiz iş çevrelerinde güvenilir ortaklar olarak kabul ediliyor.

Basitleştirilmiş vize alma sistemini kullanan vizesiz ülkelerin listesi sürekli genişlemektedir ve tamamen elektronik bir sistemle uygulanmaktadır.

 

 

Ülkemizde faaliyete başlamanın ikinci adımı olan ticari faaliyet tescili elektronik ortamda ve ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Özel sektörün faaliyetlerini düzenleyen mevzuatın modern gerekliliklerinin karşılanması, Tacikistan’daki reform politikasının bir diğer önemli yönüdür.

Özellikle Tacikistan Cumhuriyeti’nin “Yatırım Hakkında” Kanunu uyarınca yabancı yatırımcılara uygun çalışma koşulları garanti edilmektedir.

Ayrıca yabancı yatırımcılar, yatırım ve üretim faaliyetleri sonucunda elde ettikleri döviz cinsinden gelir tutarını Tacikistan toprakları dışına aktarma hakkına sahip olup, kendilerine diğer döviz işlemlerini yapmaları konusunda yasal teminat sağlanmaktadır.

Ruhsat ve izin belgelerinin düzenli olarak azaltılması veya kısaltılması, idari prosedürlerin basitleştirilmesi sürecini sağlayarak, yatırım faaliyetlerine başlamanın üçüncü adımına geçişin temelini atıyor.

Vergi sistemi ve vergi idaresindeki reform kapsamında bugüne kadar çok sayıda önemli tedbir alınmıştır.

Oranların düşürülmesi, bazı vergi türlerinin düşürülmesi, vergi beyannameleri ve vergi raporlarının elektronik ortamda sunulmasına ilişkin prosedürün uygulanması, denetim sayısının azaltılması ve ticari kuruluşların hukuki menfaatlerinin korunması bu önlemler arasında yer alıyor.

Yatırımcılar, ortak girişim oluşturarak veya kamu-özel ortaklık anlaşmaları, imtiyazlar veya yatırım anlaşmaları temelinde işbirliği kurmayı serbestçe seçme hakkına sahiptir ve bu süreç tamamen mevzuatla düzenlenmiştir.

Ülkedeki yatırım projelerinin uygulanmasına yönelik istikrarlı bir temel sağlamak amacıyla, ek fayda ve garantiler sağlama olanağına sahip olan yatırım sözleşmesinin imzalanma mekanizması yaygın olarak kurulmuştur.

Tacikistan bugün 40’tan fazla yabancı ülkeyle karşılıklı yatırımın teşviki ve korunmasına ilişkin bir anlaşma imzaladı.

Değerli forum katılımcıları!

Ülkemiz ekonomisine son on yılda 110 milyar somoninin üzerinde yabancı yatırım girdi, bunun 44 milyar somoniden fazlası doğrudan yatırımdır.

Şu anda ülkede toplam tutarı 45 milyar somoniyi aşan 82’den fazla devlet yatırım projesi hayata geçiriliyor.

 

 

Ülkemizin Dünya Ticaret Örgütü’ne üyeliği ve yatırımcıların haklarının korunmasına ilişkin bir dizi uluslararası sözleşme, Tacikistan mevzuatının uluslararası normlara uygunluğunun kanıtıdır.

Tacikistan’ın yatırım politikasının öncelikli alanları ve ekonomisinin gelecekteki sektörleri coğrafi özellikler, doğal kaynaklar ve diğer mevcut fırsatlar dikkate alınarak belirlenmektedir.

Bu yönlerden biri “yeşil enerji”, yani hidroelektrik tesislerin, özellikle de hidroelektrik, güneş ve rüzgar santrallerinin inşasıdır.

Ülkede kaynaklarının yalnızca %4-5’i kullanılan hidroelektrik, ülkemiz ekonomisinin daha da gelişmesini sağlayacak en önemli alanlardan biri olarak değerlendirilmekte ve bu doğrultuda birçok yatırım projesi hayata geçirilmektedir.

Şu anda Tacikistan’da en büyük hidroelektrik projelerinden biri hayata geçiriliyor – sadece ülkemize değil, aynı zamanda diğer ülkelere de “temiz elektrik” sağlama olanağına sahip olan 3800 megavat kapasiteli “Rogun” hidroelektrik santrali. bölge.

Yeni hidroelektrik santrallerin inşası ve mevcut santrallerin yenilenmesiyle ülkenin enerji kapasitesini yakın gelecekte 4 bin megavat artırmayı planlıyoruz.

Tacikistan’ın yenilenebilir kaynaklardan yani “yeşil enerji”den elektrik üretimi yüzdesi açısından dünyada 6. sırada yer almasına ve az miktardaki sera atığı nedeniyle de en yüksek yerlerden birini işgal etmesine rağmen, Küresel iklim değişikliği ve sonuçlarının istenmeyenliği her zaman ilgi odağımızdadır.

Son yıllarda nüfusa ve üreticilere sürekli olarak “yeşil enerji” sağlamak için 1.300 megavattan fazla ek kapasite devreye alındı.

Dünyanın gelecekteki gelişimi büyük ölçüde yenilenebilir kaynaklardan üretilen “yeşil enerjiye” bağlıdır.

Çünkü ekonomik ve sosyal istikrarın gelişmesinde, “yeşil ekonominin” oluşmasında, çevrenin korunmasında, özellikle karbondioksit emisyonlarının azaltılmasında önemli bir faktördür.

Ülkemizin “dünyanın güneş kuşağı”nda yer alması ve güneşli günlerin süresinin yılda 2000 ila 3000 saat olması nedeniyle Tacikistan’ın yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi yönünde kapasitesi oldukça geniştir.

 

 

Bu arada, “yeşil enerji” kullanılarak üretilen ürünlerin, dünyanın gelişmiş ülkelerinin çoğunda “karbon gazı” vergisi de dahil olmak üzere çevre vergilerinden muaf olduğunu da hatırlatmak isterim.

Değerli iş adamlarının dikkat etmesi gereken önemli bir nokta var ki, Tacikistan’da “yeşil ekonominin” temelleri atılmıştır.

Tacikistan’ın ekonomi ve diğer kalkınma sektörlerindeki yatırım fırsatları büyük, orta ve küçük projelerin uygulanmasıyla ilgilidir.

 

 

Orta Asya ülkelerinin elektrik şebekelerini Güney Asya’ya bağlayan KASA 1000 projesinin hayata geçirilmesi söz konusu olasılıkların açık bir örneğidir.

Tacikistan toprakları yeraltı kaynakları açısından zengindir ve bu faktör madencilik sektörünün gelişimi için istikrarlı bir temel oluşturmuştur.

Tacikistan Cumhuriyeti’nde altı yüz maden, metal ve değerli taş yatağı keşfedildi ve kullanıma hazırlandı.

Ancak günümüzde 40’tan fazla mineral çeşidinin çıkarıldığı sadece düzinelerce maden kullanılıyor.

Endüstriyel üretim sektörü, işbirliğimizin gelecekteki bir başka yönü olabilir.

Tacikistan’da önümüzdeki beş yılın sanayileşme yılı olarak ilan edildiğini hatırlatmak isterim.

Hafif ve gıda endüstrisi, metalurji, makine, kimya, inşaat malzemeleri ve ilaç üretimi alanlarında modern teknolojilerin kullanılması ve mineraller, tarım ürünleri ve tıbbi ürünler de dahil olmak üzere ülkenin hammadde kaynaklarının tam olarak işlenmesi yoluyla projelerin uygulanması bitkiler önceliklidir.

Bu süreçte bugüne kadar endüstriyel hammaddelerin ve tarım ürünlerinin birincil işlenmesinin katma değeri yüksek nihai ürünlere kadar yaygınlaştırılmasına katkı sağlayan bir dizi sektörel program hayata geçirildi.

 

 

Şu anda, endüstriyel kapasitelerin maksimum kullanımı ve pamuk elyafı ve “yeşil alüminyum” da dahil olmak üzere yerli hammaddelerin nihai ürünlere işlenmesinde artış için bir dizi fayda sağlanmakta ve Tacikistan Hükümeti tarafından özel programlar kabul edilmiştir. Bu endüstrilerin gelişimi.

“Yeşil alüminyum”, “yeşil enerji”, lityum ve geniş ihracat fırsatlarının kullanımı dikkate alındığında Tacikistan elektrikli otomobil üretimi için bir yer haline gelebilir.

Ülke Hükümeti, en önemli tesislerin inşası ve modern ekipman ve teknolojilerin ithalatı için bir dizi ayrıcalık oluşturmuştur.

Ayrıca ülkede sanayi bölgelerinin oluşumu da devam ediyor.

Bu alanlar arasında petrol rafinerisi, çimento, tekstil, gıda, metalurji ve kimya endüstrileri yer alacak.

Serbest ekonomik bölgelerimiz yabancı yatırımcılara ve girişimcilere uygun koşullar sağlıyor.

Değerli yatırımcılar, siz de bu bölgelerin üretim faaliyetlerinin desteklenmesine etkin ve aktif bir şekilde katılabilirsiniz.

Ülkemizde altyapı koşullarının iyileştirilmesi için gerekli tedbirler hayata geçirilmektedir.

Tacikistan’da bugüne kadar 2 bin kilometreden fazla modern otoyol, 190 kilometreden fazla demiryolu ve 30 kilometreden fazla karayolu tüneli devreye alındı.

 

 

 

Yatırımcıların ülkenin altyapı projelerinin uygulanmasına katılımı, bölgedeki ekonomik işbirliğini niteliksel olarak yeni bir düzeye taşıyacak ve siz değerli katılımcıların bu önemli noktayı aklınızda tutacağını umuyoruz.

Tacikistan topraklarında 13 bin buzul bulunuyor ve Orta Asya’nın su kaynaklarının yüzde 60’ı ülkemiz topraklarında oluşuyor.

Tacikistan’ın güzel doğası ve elverişli iklimi, kaliteli ve ekolojik açıdan temiz meyve ve sebzelerin yetiştirilmesini mümkün kılmaktadır.

 

 

 

Bu açıdan bakıldığında tarım, ülke kalkınmasında en önemli ve öncelikli alanlardan biridir.

Etkili işbirliğinin yatırımı ve genişletilmesi için ilginç fırsatlar var.

Ürünlerin ülke pazarlarına ulaştırılması amacıyla, ilaç üretimi, hayvancılık, arıcılık, meyve ve sebze ile diğer tarım ürünlerinin işlenmesi ve ihracatı ile yüksek kaliteli içme suyu alanlarında ortak girişimler kurmak için mevcut doğal fırsatların kullanılması. Yakın ve Ortadoğu – ortaklarımız açısından ekonomik açıdan faydalı olacaktır.

Aslında Tacikistan, kaliteli içme suyu kaynakları açısından dünyanın önde gelen yerlerinden birini işgal ediyor ve siz değerli girişimciler de bildiğiniz gibi kaliteli içme suyu, her şeyden önce insan sağlığı açısından en önemli faktörlerden biridir. işleme sanayinin geliştirilmesinin yanı sıra, özellikle gıda üretimi de dikkate alınmaktadır.

Ayrıca Tacikistan’daki yenilebilir tuz rezervlerinin 72 milyar tondan fazla olduğunu ve bu miktarın 300 yıldan fazla bir süredir bu tür ürünler için gezegenin tüm sakinlerinin tüketici ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olduğunu hatırlatmak isterim. .

Yatırımcıların “yeşil” lojistik merkezlerinin kurulması yönündeki girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz.

 

 

 

 

Topraklarının yüzde 93’ü dağlık ve eşsiz bir doğaya sahip olan Tacikistan, başta dağcılık, medikal ve ekolojik turizm olmak üzere çeşitli turizm türlerinin geliştirilmesi için birçok fırsata sahiptir.

Tacikistan’ın güzel dağ sıraları, berrak su şelaleleri ve diğer eşsiz manzaraları her yıl turistleri ülkemizi ziyaret etmeye çekmektedir ve turist sayısı her geçen yıl artmaktadır.

2022 yılında Tacikistan’a gelen turist sayısı neredeyse bir milyon kişiye ulaşırken, bu yıl bu sayının 1 milyon 200 bin kişiye ulaşması bekleniyor.

Aynı zamanda Tacikistan dağlarında çeşitli şifalı bitki türlerinin bulunması ilaç sektörünün gelişmesi için büyük bir fırsat yaratmıştır.

Bu bağlamda Tacikistan topraklarında beş binden fazla şifalı bitki türünün yetiştiğini vurguluyorum.

Tacikistan Hükümeti, söz konusu öncelikli alanlarda faydalı işbirliği kurulmasına yönelik yatırımcıların önerilerini değerlendirmeye ve desteklemeye hazırdır.

Bu fırsatı siz değerli yatırımcıları yakın ve faydalı işbirlikleri kurmaya ve çeşitli yönlerde ortak girişimler kurmaya davet etmek için kullanmak istiyorum.

Bugüne saygı gösterin!

Bahsedilen fırsatları dikkate alarak, karşılıklı faydaya dayalı uzun vadeli işbirliğinin temel unsurlarını belirlemeye hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.

Bu forumda hazır bulunan yatırımcıları, yatırım ve ticari projelerin hayata geçirilmesine mümkün olduğunca katkı sağlamaya davet ediyorum.

 

 

 

 

Saygıdeğer yatırımcı ve iş adamlarının her bir eylemi, yetkili devlet otoriteleri tarafından desteklenecektir.

Hepinize işlerinizde sağlık ve başarılar diliyorum.

Çok yaşa!

FacebookTwitter

kaynak:http://www.president.tj/node/31549?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA