SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin üç yaşında

Azerbaycan Milletvekili ,“ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması Türkiye için önemli bir sorun teşkil etmeyecektir”

Azerbaycan Milletvekili ,“ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması Türkiye için önemli bir sorun teşkil etmeyecektir”
Bu haber 18 Aralık 2020 - 10:33 'de eklendi.

ÜLKER PİRİYEVA-AZERBAYCAN

Azerbaycan Milletvekili – “ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması Türkiye için önemli bir sorun teşkil etmeyecektir”

Hepimizin bildiği üzere, birkaç gün önce ABD, Rusya’dan S-400 sistemlerinin satın alınması nedeniyle Türkiye’ye bazı yaptırımlar uygulamaya karar verdi. Kardeş ülke olarak, ABD’nin Türkiye’ye bu tür yaptırımları uyguladığı için üzgünüz.

Bu konuda, Türkiye Medyasına açıklamasında Milletvekili Meşhur Memmedov, belirtdi.
Milletvekili Meşhur Memmedov – “Aslında, Türkiye’nin bağımsız bir ülke olarak savunma sistemini güçlendirme kararı memnuniyetle karşılanmalı ve ABD bu karara saygı duymalıydı. Ancak ABD bunun tam tersini yaptı. Evet, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlardan pişmanlık duyduk. Ancak Türkiye’ye yönelik bu tür yaptırımlar, Türkiye’nin kendi müdafaa sanayisi ve güvenliği için gerekli önlemleri alma kararlılığını etkilemeyecektir.
Bizler, aksine Türkiye aleyhine atılan bu adımı çifte standart uygulaması olarak görüyor ve ABD’nin S-400 hava savunma sistemlerinin satın alınması için Türkiye’ye tek taraflı yaptırım uygulama kararını tartışmasız kınıyoruz. Aynı zamanda ABD’nin Türkiye’nin bu konuyu müzakere ve diplomasi yoluyla çözme önerisine yanıt vermemesi hoş bir durum değildir. Ülkemiz her zaman olduğu gibi Türkiye’nin yanında yer almakta ve kardeş ülke olarak Türkiye’nin uluslararası hukuk ve adalete dayalı konumunu desteklemektedir.
Tabii ki, önceki süreçlere bakarsak ABD’nin Türkiye’ye yaptırımları bekleniyordu. Ancak ABD, Türkiye’nin benzer füze sistemlerini zamanında ABD’den satın almak isteğini hesaba katmalıydı. Hepimiz biliyoruz ki Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kendinin cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye’ye füze sistemleri satma sözü vermesine ragmen, sözünü yerine getirmedi. Bu nedenle, başkent Ankara, Moskova ile görüşmelere başladı ve gerekli anlaşmaya varıldı.
Bugün S-400 füzeleri konusunda yapılan anlaşma neticesinde ABD’nin Türkiye’ye yönelik tek taraflı yaptırımları, uluslararası hukuk ve adalete aykırı bir adım olduğu kadar, ABD’nin uzun yıllardır dünyada kullandığı yasadışı, tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin de, aynı zamanda açıkça, bir tezahürdür.
Ancak biz, bu yaptırımların Türkiye Cumhuriyeti’nin savunma kabiliyetlerini güçlendirmek için attığı adımları engellemeyeceğinden eminiz.
Öte yandan, Sayın Aliyev ve Sayın Erdoğan’ın Zafer Geçit Törenine ortak katılımı, Azerbaycan ve Türkiye’nin dünyadaki bütünlüğünün bir başka parlak örneğiydi” – diye söyledi.
“Artık son dönemlerde Türkiye helikopter motorlarını kendi üretmeye başladı ve hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı, bu ve diğer tarihi olaylar, Türkiye’nin savunma sanayiindeki son gelişmenin zirvede olduğunu gösteriyor. Ancak yakın zamana kadar Türkiye, kendi savunma sanayisi için askeri teçhizatının bazı detaylarını ABD’den ithal ediyordu. Elbette bu yaptırımlardan sonra bunun mümkün olup olmayacağı şimdilik belli değil. Ancak bunun Türkiye için önemli bir sorun olmayacağı açıktır, çünkü Türkiye’nin beklediği durum buydu. Kısacası, bu gerçekler göz önüne alındığında, ABD’nin Türkiye’ye ihracat lisansı ve belirli bir sınırın üzerinde finansal kuruluşlardan kredi alamaması nedeniyle uyguladığı yaptırımlar Türkiye için önemli bir sorun teşkil etmeyecektir.
Bugün ABD, çeşitli Türkiyeli resmi yetkililere karşı daha önce atdığı adımlarda olduğu gibi, Türkiye’nin savunma sanayiinden sorumlu kişilere yaptırım uyguladı. Yani vize verilmesin ve o ülkede mal varlıkları dondurulsun. Ancak yaptırımların herhangi bir etkisi olmayacağını hepimiz biliyoruz.
Ama şimdi, Trump’ın aksine, yeni ABD başkanı Biden, Türkiye’ye karşı tek taraflı bir tutuma sahip değil ve bu yaptırımları desteklemekte. Ancak mevcut yaptırımlara rağmen Ankara, Vaşington ile normal ilişkiler kurmaya hazır ve diyologdan vazgeçmeyecektir. Bu fikrin karşı taraf için de geçerli olduğuna ve Türkiye’nin bölgedeki rolü de dikkate alınarak uygun adımlar atılacağına inanıyoruz” – diye Azerbaycanlı Milletvekili açıklamasını sonlandırdı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA