SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin üç yaşında

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli sürücüsüz otobüsü test etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli sürücüsüz otobüsü test etti
Bu haber 02 Şubat 2021 - 8:45 'de eklendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen dünyanın ilk seri üretim 4. seviye sürücüsüz elektrikli otobüsü Karsan Otonom Atak Electric’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde test etti.

Sürücüsüz elektrikli otobüsün testinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, test ettikleri yapay zekâ ürünü otobüsün Karsan ve ADASTEC ortaklaşa üretimi olduğunu bildirdi.

Test sürücünün Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşmiş olmasından ayrıca mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sekiz metre uzunluğundaki aracın çok sessiz çalıştığını, sürüş esnasında yayalara ve tüm trafik sinyallerine duyarlı bir araç olduğunu söyledi.

“BU AYNI ZAMANDA TEMİZ ENERJİNİN ÖN ADIMI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı teknolojinin 24 metreye kadar olan araçlarda kullanılacağını bildirerek, “Bu tabii ülkemiz için gerçekten bir iftihar vesilesi. Ben bu konuda gerek Karsan’ı gerekse ADASTEC’i tebrik ediyorum. Ve seri üretimle birlikte bu sektörde inanıyorum ki ülkemizin adını da, markalarımızın adını da duyuracaklar, bunda hiç şüphem yok” diye konuştu.

“Mazottu, benzindi bunlar kalkıyor. Her şey artık elektrikliye dönecek, böyle bir sürecin içerisindeyiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu tabii aynı zamanda temiz enerjinin de bir ön adımları, çünkü dünya temiz enerjiye gidiyor ve bu iklim değişikliğinin tartışıldığı, en önde olduğu bir sürecin içerisinde. Bize de diyorlar ‘Peki siz niye iklim değişikliği noktasında adım atmıyorsunuz?’ Ben bunu diyenlere şunu söylüyorum; ‘Amerika şu anda iklim değişikliğiyle ilgili adımı atsın, biz de atarız.’ Onlar atmaz biz atarsak, bizim şu anda sanayimizde durum ortada. Bizim de güçlü bir sanayiye sahip olmamız için her şeyden önce bazı öncü ülkelerin bu adımı atması lazım. Biz hiçbir zaman bu konuda geri kalmayız ama adımı atacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Tesla ve SpaceX’in Kurucusu Elon Musk ile bir görüşme gerçekleştirdiğini anımsatarak, “O da Tesla ile bu alanda dünyada öncü. Ve kendileriyle de bu konuları görüşmeye hazır olduğumuzu da söyledik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, inceleme yaptığı otobüse basın mensuplarını da aldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde basın mensuplarıyla da tur atan Cumhurbaşkanı Erdoğan, otobüsün şu ada 25-30 kilometre hızla gittiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç’a dönerek, “İnan Bey, bunlardan Cumhurbaşkanlığına kaç tane hediye edeceksiniz?” diye sordu. İnan Kıraç’ın “Kaç tane istersiniz hediye ederiz” cevabı üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, otobüsün özel misafirler için kullanılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, otobüs içerisinde şu açıklamalarda bulundu: “Bu ülkemizde bir ilk. Ülkemizde böyle bir eserin ortaya konmuş olması bizi ciddi manada mutlu etti. İnşallah seri üretime de giriyorlar. İnanıyorum ki Cumhurbaşkanlığı olarak böyle bir icadı, icraatı ülkemizde gerçekleştirmiş olmak ve bunu da tabii ülkem, milletim, tüm sanayicilerimiz adına yaşamış olmak şahsıma, tüm üreticilerimize ayrı bir mutluluk veriyor. Bundan sonraki süreçte de bu seri üretim bizleri çok daha mutlu edecek. Temennimiz odur ki inşallah bizim sanayi ihracatında, üretiminde biz bu yerli, yapay zekâ ile birlikte çok büyük bir mesafeyi almış olacağımıza inanıyorum. Daha da geliştirilecek bu tabii.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, üretici firma yetkililerine “Bugün 25-30 kilometre hızda gittik ama bu daha da yükselecek. 50’yi bulur mu?” sorusu üzerine “Michigan’da 50 ile gideceğiz yaz başında” cevabını aldı. Karsan yetkilileri, Michigan’da 200 otonom otobüs satın alma projesi kapsamında aracın kullanılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tesla sadece bunun için buraya gelir söyleyeyim. Elon Musk’a, ‘Sen hep ben yapıyorum diyorsun ama. Atla gel, bak biz ne yaptık’ diyeyim ona” ifadelerini kullandı.

Karsan ve ADASTEC’i sürücüsüz elektrikli otobüs dolayısıyla tekrar tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şirket yöneticilerine de başarılar diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine, sürücüsüz elektrikli otobüsün seri üretimi için fiyatlandırmanın önemli olduğuna işaret ederek rakamların yüksek olması hâlinde talebin de fazla olmayacağını ifade etti.

Bir gazetecinin “Külliyede kullanacak mısınız?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şirket yetkililerine fiyat olarak ne istediklerini sorduğunu söyledi. Bunun üzerine de şirket yetkilileri bir adet sürücüsüz elektrikli otobüsü Cumhurbaşkanlığı Külliyesine hediye edeceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürücüsüz elektrikli otobüsün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi misafirleri için çok ses getirir nitelikte olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine de yapay zekâyla sürülebilir bir makam aracını ilerleyen zamanlarda kullanabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından şirket yetkilileri ve mühendisleriyle anı fotoğrafı çektirdi.

Test sürüşünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Karsan CEO’su Okan Baş, ADASTEC Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güçlü ve ADASTEC CEO’su Ali Ufuk Peker de eşlik etti.
kaynak:www.tccb.gov.tr

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA