SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin üç yaşında

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılımının üçüncü yıl dönümünde Maraş’ı ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılımının üçüncü yıl dönümünde Maraş’ı ziyaret etti
Bu haber 09 Ekim 2023 - 18:09 'de eklendi.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılımının üçüncü yıl dönümünde Maraş’ı ziyaret etti
08.10.2023

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılımının üçüncü yıl dönümünde Maraş’ı ziyaret ederek açıklamalarda bulundu; saat 12.00’de Maraş’a giriş yapan vatandaşa anı plaketi, çiçek ve “Kapalı Maraş Açılımı” isimli kitabını takdim etti.

 

 

 

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Maraş ziyaretinde, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç ve Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay eşlik etti. Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ta bando ile karşılandı.

 

 

 

“Burayı açma kararı elbette hukukiydi”

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptığı açıklamada, 8 Ekim 2020’den bugüne, pandemi dönemine rağmen Maraş’ı bir milyon 400 bin kişinin ziyaret ettiğini aktararak, Maraş açılımını ülke turizmi ve ekonomisi için büyük bir kazanım olarak değerlendirdi.

 

 

TSK ve GKK’nin Maraş’ı büyük bir titizlikle 46 yıl koruduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Maraş’ın bugünlere gelmesinde buraya sahip çıkan herkese bir kez daha teşekkür ederim” dedi. Maraş’ın tümünün kademeli olarak sivilleşmesi temennisi içinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bunun için inşaat sahipleri ile Vakıf arasında bir çözüm gerektiğini ifade etti.

 

 

Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Aydın Akkurt’un eski dosyaları araştırması ve Milli Arşive başvurmasıyla hazırlanan “Kapalı Maraş Açılımı” isimli bir kitabını yayımladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ın 1974’te alınmasına vesile olan Osman Polat Paşa’yı da rahmetle andı.
Maraş’ın birçok kez müzakerelerde pazarlık konusu olduğunu da anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“Annan Planı’nda Rum tarafı ‘evet’ deseydi Maraş’ın iadesi söz konusuydu. Crans Montana’da yine benzer durumlar ortaya çıkmıştır. Kıbrıs Türk tarafı her zaman iyi niyetini ortaya koymuştur. Ama diğer taraf tanınmış bir devlet olarak, Annan Planı’na ‘hayır’ demelerine rağmen, Avrupa Birliği’ne tek taraflı olarak alınmalarından sonra dünyanın Kıbrıs Türk tarafına yaptığı haksızlık daha da artmıştır.
Dolayısıyla biz de durup seyredecek değildik, biz de bir adım attık. Bizim hukukumuza göre, Anayasamıza göre verdiğimiz mücadeleye göre, Anavatan Türkiye ile geliştirdiğimiz siyasete göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti egemen bir devlettir ve Kapalı Maraş, Açık Maraş olduğu gibi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisindedir. Dolayısıyla egemen devletin burayı açma kararı elbette hukukiydi ve uluslararası hukuka da ters düşmediğini değerlendirdik. Ve tabii Türkiye Cumhuriyeti ile de istişare ettikten sonra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a da istişare ettikten sonra buranın 8 Ekim 2020 tarihinde açılmasını sağladık”

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay’a, belediye çalışanlarına ve Maraş’ta emeği geçen herkese teşekkür ederken, Maraş’ın açıldığı gün Belediye Başkanlığı görevinde olan İsmail Arter’e de iyi dileklerini iletti.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-aciliminin-ucuncu-yil-donumunde-marasi-ziyaret-etti-11574

 

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA