SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin üç yaşında

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Beyarmudu şehitleri anma törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Beyarmudu şehitleri anma törenine katıldı
Bu haber 26 Temmuz 2021 - 20:10 'de eklendi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Beyarmudu şehitleri anma törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bu sabah, Milli Mücadele yıllarında şehit edilen Beyarmudu şehitleri için anıt önünde düzenlenen şehitleri anma törenine katıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Tatar’ın yanı sıra, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Milletvekili Zorlu Töre ve şehit yakınları katıldı.

Tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başladı.

Ardından 3 el saygı atışı yapılarak, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Tatar törendeki konuşmasında, Beyarmudu Belediyesi’ne teşekkür ederek, Milli Mücadele yıllarında şehit olan 6 Beyarmudu şehidinin anısına yapılan anıtın, verilen mücadele ve şehitlerimizin anısına çok büyük anlam ifade ettiğini belirtti ve tüm şehitlere rahmet diledi, şükranla andı. Cumhurbaşkanı Tatar, “Şehitlerimizi unutmadık unutmayacağız” diyerek Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa bizi 1974 öncesine götürmeyecek Türkiye Cumhuriyeti’nin vazgeçilmez garantörlük hakkıyla sağlam bir anlaşma olması gerektiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı ve Kurban Bayramı kutlamaları için ülkemize gelen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve geniş ekibiyle iki bayramı birlikte kutladığımızı hatırlatarak, “Kıbrıs’ta yıllardır özlediğimiz egemenlik temelinde iki devletli bir anlaşmanın Türkiye Cumhuriyeti’nin de resmi siyaseti olduğunu en resmi ağızlardan tarihe not etmiştir” dedi. Kıbrıs’ın bir ortaklıkla sürdürülemeyeceği çünkü karşı tarafın bizimle bir ortaklık niyetinin olmadığı bilinciyle Anavatan Türkiye’nin de tam desteğiyle yeni bir siyasetle egemen eşitlik temelinde yan yana yaşayan iki devletin iş birliği vizyonuyla yola devam ettiğimizi kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “egemenliğimizi hiç bir zaman pazarlığa açmıyoruz” dedi. Tarihten gelen haklarımız olan egemenlik hakkımızı verdiğimiz mücadele sonucu elde ettiğimizi belirten Cumhurbaşkanı Tatar, tüm şehitlerimizle ve çekilen acılarla egemenliğimizin ve devletimizin var olduğunu vurguladı.

Maraş açılımına da değindiği konuşmasında Cumhurbaşkanı Tatar, yıllardır bir anlaşma olursa Maraş’ın iadesi olacak gibi bir beklenti içerisinde olunduğunu ancak çok fırsatlar masaya gelmesine rağmen karşı tarafın iyi niyetini ortaya koyamaması nedeniyle bir anlaşma olmadığını anımsattı ve “47 yıldır kapalı olan Maraş’ın insanlığa açılması gerekiyordu. O, yapılmıştır” dedi.

“Son alınan kararla, yüzde üç buçuk bölümünde sivil idareye dönüştürülmesiyle, mal ve hak sahiplerinin orada yerleşebileceklerine dair bir mesajdır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Vakıflar İdaresi’nin elindeki belgelere göre, ata yadigarı topraklar olduğunu gösterse de uluslararası hukuk bakımından 1974 tapularının tanındığını ve bunun kararını da uluslararası hukukun tanıdığı Taşınmaz Mal Komisyonu’nun vereceğini söyledi.
KKTC devleti olarak uluslararası hukuka ters düşecek bir uygulama içerisinde olmadığımızın altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, 47 yıldan sonra yatırım sahiplerinin de kendi haklarını bulabilmeleri için onlara bir yol gösterme adına düzenlemelerin yapıldığını ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi’nin Rum-Yunan ikilisinin dürtmesiyle kararlar almasını sorgulamak gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, esas olan mağduriyetlerin önlenmesi olduğunu belirterek , bütünlüklü bir çözüm olacaksaydı Maraş’ın bir düşünce olduğunu ancak fırsatların kaçırıldığını ve Maraş’ın çantada keklik olmadığını dile getirdi. Doğu Akdeniz’deki gelişmeler dikkate alındığında, Kıbrıs’ın artık eski Kıbrıs olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Türkiye ile geliştirilen siyasetle Mavi Vatan’da artık KKTC’nin daha da güçlenerek Kıbrıs Türk halkının geleceği bakımından egemenliği ve toprak bütünlüğüyle ve halktan alınan destekle yeni bir aşamada olunduğunu ve onurlu, şerefli bir siyasetin sürdürüldüğünü kaydetti.

Din görevlisi tarafından şehitler için dua okunmasıyla tören sona erdi.

Kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-beyarmudu-sehitleri-anma-torenine-katildi-8647

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Arabic Arabic Azerbaijani Azerbaijani Bulgarian Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) English English French French German German Hindi Hindi Italian Italian Kazakh Kazakh Kyrgyz Kyrgyz Portuguese Portuguese Russian Russian Tajik Tajik Turkish Turkish Uzbek Uzbek