SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin üç yaşında

İlham Aliyev, Khizi-Abşeron Rüzgar Santrali’nin temel atma törenine katıldı

İlham Aliyev, Khizi-Abşeron Rüzgar Santrali’nin temel atma törenine katıldı
Bu haber 14 Ocak 2022 - 20:04 'de eklendi.

İlham Aliyev, Khizi-Abşeron Rüzgar Santrali’nin temel atma törenine katıldı

 

Suudi Arabistan Krallığı ACWA Power tarafından Azerbaycan’da inşa edilecek 240 megavatlık Khizi-Abşeron Rüzgar Santrali’nin temel atma töreni 13 Ocak’ta Gülistan Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Törene Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katıldı.

Devlet başkanı olaya değindi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in konuşması
-Sevgili bayanlar ve baylar, sevgili dostlar.

Bugün ülkemizin hayatında çok önemli bir gün. Bugün Azerbaycan’da kurulacak yeni bir rüzgar santralinin temeli Gülistan Sarayı’nda atılıyor. Bu vesileyle sizi ve tüm Azerbaycan halkını yürekten kutluyorum.

Bu harika bir olay. Bu istasyon Azerbaycan’da enerji güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Bu istasyonun kurulması, Azerbaycan devletinin yenilenebilir enerji üretimine büyük önem verdiğini bir kez daha göstermektedir. Yaklaşık bir yıl önce Azerbaycan Enerji Bakanlığı ile Suudi şirketi ACWA Power arasında bir icra anlaşması imzalandı. Aslında istasyonun yapılmasına karar verildi ve geçtiğimiz yıl aktif olarak çalıştık ve bugün bu harika günü birlikte kutluyoruz. Bu santral, Azerbaycan’da yenilenebilir enerji sektöründeki en büyük santral olacak. Üretim kapasitesi 240 megavat ve tabi ki dediğim gibi ülkemizin enerji güvenliğine katkı sağlayacağı gibi birçok istihdam da yaratacaktır. Doğal gaz tasarrufuna yönelik planlarımızdaki sorunlar da çözülecek. Elbette bu istasyonun çevreye olan olumsuz etkilerinin azaltılmasında büyük önem arz edecek.

Bu büyük yenilenebilir enerji projesinin yürütücüsü ve yatırımcısının kardeş bir Suudi şirketi olmasına sevindim. Bildiğiniz gibi Suudi Arabistan ve Azerbaycan arasında çok yakın dostluk ve kardeşlik ilişkileri var. Bağımsızlıktan bu yana bu ilişkileri geliştirmek için aktif olarak çalışıyoruz. Suudi Arabistan Krallığı’na yaptığım ziyaretleri büyük bir zevkle hatırlıyorum. Majesteleri Kral ve Majesteleri Veliaht Prens ile yaptığım görüşmeler, aramızdaki dostluk ve kardeşliğin bir kez daha tezahürüdür. Birçok alanda başarıyla işbirliği yapıyoruz. Elbette tüm Azerbaycan halkı, işgal sırasında Suudi Arabistan’ın Azerbaycan’a verdiği siyasi desteğin farkındadır. Suudi Arabistan, Ermeni işgali nedeniyle Ermenistan ile diplomatik ilişki kurmayan birkaç ülkeden biridir. Azerbaycan devletine büyük bir manevi destek ve kardeşliğin bir işaretidir. Azerbaycan halkı bunu takdir ediyor.

Siyasi ilişkilerimiz çok üst düzeyde. Aynı zamanda, ekonominin çeşitli sektörlerinde aktif olarak işbirliği yapıyoruz. Salgın öncesinde Suudi Arabistan’dan gelen turist sayısı yıldan yıla arttı. Umarım pandemi bittikten sonra Azerbaycan’daki kardeşlerimiz Suudi Arabistan vatandaşlarını tekrar görebiliriz.

Ekonomik alanda büyük umutlar var. Tabii ki enerji alanında OPEC+ formatında aktif olarak birlikte çalışıyoruz. OPEC+ formatının kuruluşundan bu yana Suudi Arabistan ile Azerbaycan arasındaki işbirliğinde özel bir rol oynadığını söyleyebilirim. Bu formata katılan diğer ülkelerle birlikte petrol fiyatlarını istikrara kavuşturmayı başardık.

Bu istasyonun yatırımcısı, bu alanda geniş deneyime sahip tanınmış bir şirket olan Akvopao’dur. Şirket hakkında çok şey konuşabiliriz, sadece dünyanın en büyük enerji şirketi olduğunu söylemek istiyorum. Bana verilen bilgiye göre, şirketin kurduğu istasyonların elektrik üretim kapasitesi 42.000 megavattan fazla. Yani hayal etmesi zor değil ve bu şirketin Azerbaycan ile de ilgilenmesinden memnunum.

Elbette burada ikili devletlerarası ilişkilerimizin rolü çok önemlidir, ancak aynı zamanda, enerji sektörü de dahil olmak üzere son yıllarda Azerbaycan’da gerçekleştirilen reformlar, iyi yatırım ortamı, ülkemizin başarılı gelişimi, istikrar, barış. ve güvenlik – tüm bu faktörler. , her yatırımcı için önemli bir rol oynar. Ayrıca Azerbaycan’da yabancı yatırımın korunması en üst düzeydedir. Yabancı yatırımcılar, sözümüzün imzamız kadar değerli ve değerli olduğunun bilincindedir. 1994 yılında bu muhteşem Gülistan Sarayı’nda imzalanan Yüzyılın Sözleşmesi uzun yıllardır uygulanıyor ve bu sözleşmede tek bir kelime, hatta bir virgül bile değiştirilmedi. Diğer tüm sözleşmelere, büyük yabancı şirketlerle yapılan anlaşmalara karşı tutumumuz benzer. Bu yüzden, Azerbaycan’a 10 milyar dolarlık yabancı yatırım yapıldı. Bu yatırım devam ediyor. Özellikle küresel mali kriz ve pandemi nedeniyle ekonomik aktivitedeki doğal düşüş – tüm bunlar olumsuz faktörlerdir. Buna rağmen kardeş ülkenin şirketi Azerbaycan’a yoğun yatırım yapma kararı aldı ve bugün Khizi bölgesinde kurulacak 240 megavatlık bir rüzgar santralinin temellerini atıyoruz. Şunu da söylemeliyim ki Azerbaycan bağımsızlık döneminde enerji güvenliğini sağlamak için uzun yıllardır aktif olarak çalışıyor. Azerbaycan, hem ham petrol hem de doğal gaz, petrol ürünleri ve elektriği iç talebi karşılayacak şekilde tam olarak üreten ve aynı zamanda bu dört ürünü dünya pazarlarına ihraç eden dünyadaki birkaç ülkeden biridir. Böylece ülkemizin enerji güvenliği tam olarak sağlanmakta, artan doğal gaz ve elektrik ihracatı diğer ülkelerin enerji güvenliğini olumlu yönde etkilemektedir. Ama şunu da bilmeliyiz ki ülke hızla gelişiyor. Geçen yılın sonuçlarına göre petrol dışı ve petrol dışı sanayimiz yani petrol dışı sanayimiz yüzde 20 civarında büyüdü. Ülkenin nüfusu artıyor, talep artıyor. Bu nedenle, elbette, yeni enerji türlerinin üretimine ciddi şekilde girmeliyiz. Yenilenebilir enerji üretimi, enerji alanında gündemimizin temel görevlerinden biridir. Cebrail bölgesinde kurtarılan topraklarda büyük bir güneş enerjisi santrali inşası için görüşmelerin sürdüğünü de söylemeliyim. Bu istasyonun elektrik üretim potansiyeli 240 megawatt’a eşit olacaktır. Doğru bir analiz sonucunda özgürleştirilen bölgelerde toplamda yaklaşık 10.000 megavat yenilenebilir rüzgar ve güneş enerjisi üretilebileceğinin netleştiğini söyleyebilirim. Tabii ki dost ülkelerden yatırımcıların ve şirketlerin bu fırsatları araştırmasını ve bizimle birlikte bu büyük projelere başlamasını istiyoruz.

Şunu da söylemeliyim ki Azerbaycan iç talebi tam olarak karşılıyor ve aynı zamanda tüm komşu ülkelere elektrik ihraç ediyor. Bizi komşu ülkelerle bağlayan yüksek voltajlı elektrik hatları, gerekirse yeni hatlar yapmamızı sağlıyor. Çünkü bölge ülkelerinde ve aynı zamanda Avrupa’da elektriğe olan talep artıyor. Bazı ülkeler nükleer santralleri kapatma kararı aldı ve biz de kömür santrallerinin kapanmasını izliyoruz. Aynı zamanda dünya gündeminin neredeyse ön saflarında yer alan “Yeşil Gündem” onaylandı ve biz de karşılığında kurtarılan 10.000 kilometrekare toprakları “yeşil enerji” bölgesi ilan ettik. Halihazırda birkaç hidroelektrik santrali inşa edilmiş ve işletilmektedir.

Kısacası bu rüzgar çiftliğinin oluşturulması birçok yönden çok önemli ve önemli bir projedir. Bu harika bir gösterge. Aynı zamanda diğer potansiyel yatırımcıların da zaman kaybetmeden belirli adımları atmaları için bir sinyaldir. Dünyanın büyük şirketlerinin Azerbaycan’ın yenilenebilir enerji potansiyeli ile ilgilendiğini de söylemeliyim. Şu anda Azerbaycan Enerji Bakanlığı dünyanın önde gelen birkaç şirketi ile görüşüyor ve tekrar ediyorum, bu farklı faktörlerin bir kombinasyonu. Ülkemizin dünyada istikrarı, barışı, kalkınması, yani gerçeği yansıtan fikirleri, politikamızı öngörmesi ve aynı zamanda güçlü sanayi potansiyeli, ekonomik bağımsızlığı, enerji güvenliği ve yetişmiş personeli konularında çok olumlu görüşleri vardır. Demek istediğim, bunlar ana faktörlerdir. Bu faktörler herhangi bir yatırımcı için büyük önem taşımaktadır.

Şu anda ülkemizde yapılmakta olan bu en büyük yenilenebilir enerji santralinin açılışından sonra ve belki de açılışından önce başka yatırım projelerini de hayata geçireceğimize eminim. Bu istasyonun açılışına gelince, umarım yakında bu büyük enerji projesinin açılışını hep birlikte kutlarız.

Bu güzel etkinlik için sizi ve tüm Azerbaycan halkını bir kez daha yürekten kutluyorum. Dediğim gibi yakın zamanda bu istasyonun açılışını hep birlikte kutlamak istiyorum. Teşekkürler.

XXX

Ardından Suudi Arabistan Krallığı Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman Al Saud konuştu.

Ardından, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Prens Abdülaziz bin Salman Al Saud istasyonun temelini attı.
kaynak:https://president.az/az/articles/view/55248

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Arabic Arabic Azerbaijani Azerbaijani Bulgarian Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) English English French French German German Hindi Hindi Italian Italian Kazakh Kazakh Kyrgyz Kyrgyz Portuguese Portuguese Russian Russian Tajik Tajik Turkish Turkish Uzbek Uzbek