SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin üç yaşında

Öğrencilerin sağlığı için gerekli önlemler alınmalı

Öğrencilerin sağlığı için gerekli önlemler alınmalı
Bu haber 03 Kasım 2020 - 16:18 'de eklendi.

Çevrimiçi ders sistemine geçen öğrenciler oldukça uzun saatlerini bilgisayar ve tablet başında geçirmeye başladıkları için göz sağlığı şikayetlerinde artışlar meydana geldi.

Devam eden Covid-19 süreci nedeniyle öğrencilerin çoğu çevrimiçi dersler alıyor. Yaşanan süreçte çevrimiçi öğrenme tek seçenek gibi görünüyor olabilir. Yine de bilgisayar, tablet ve telefon başında oldukça uzun saatler geçiren öğrencilerin ebeveynleri, çocuklarının sağlıkları için endişeli durumda. Avrasya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım çocukların göz sağlığını korumak adına yapılabilecek ipuçlarını anlattı.

Ebeveynler çocuklarının sağlığı için endişeli

Okulların kapalı kalması durumu öğrencileri yeni bir sürece alışmak için zorlar durumda. Öğrenciler kendilerini, eğitim sisteminde daha önce yaşamadıkları bir tecrübenin içerisinde bulurken bir takım sağlık sorunları ile de karşı karşıya kaldılar. Bilgisayar, tablet ve telefon başında geçirilen uzun saatler öğrenciler üzerinde baş ağrısı, göz sorunları ve stres meydana getirdi. Göz yorgunluğu, oluşan en yaygın sorunlardan biridir. Gözde yaşanan sağlık problemlerinin semptomları; aşırı göz kırpma, gözlerin sık sık ovulması, kuru gözler, göz yorgunluğundan kaynaklanan baş ağrılarını içerir. Ebeveynler, çocuklarının sağlığını korumak için önlemler almalıdır.

Öğrencilerin sağlığı için gerekli önlemler alınmalı

Küçük çocuklar için çevrimiçi dersler, gelişmekte olan beyinleri üzerinde stres yaratabilir. Okul ortamında molalar verilir, arkadaşlarıyla etkileşim içindedirler ve çevredeki atmosfer öğrenme süreçlerine destek olur. Fakat evde yapılan çalışma sisteminde bunların yapılması pek mümkün görünmüyor. Ebeveynler, uzun saatlerini bilgisayar, tablet ve telefon başında geçirmek zorunda kalan öğrencilerin fiziksel ve psikolojik sağlıkları için yeterli önlemler aldıklarından emin olmalıdır.

Reçete edilmişse gözlük takın
Çocuğunuza muayene sonucu gözlük reçete edilmişse, ekranı izlerken de dahil olmak üzere her zaman gözlük taktığından emin olun. Gözlüğün daha iyi bir alternatifi maalesef yoktur, kontakt lensler bile uzun süreli ekran süresi için uygun değildir. Düzenli gözlük kullanımı göz yorgunluğunuzu azaltmak konusunda size yardımcı olacaktır.

Ekranları, iyi aydınlatılmış bir odada izleyin
Göz yorgunluğunuzu minimuma indirmek için ekranların iyi aydınlatışmış bir odada izlenmesi tavsiye edilir. Monitördeki veya ekrandaki parlaklık seviyesi, orta düzeyde bir parlaklık ayarında tutulmalı ve yeterli aydınlatmaya sahip bir odada izlenmelidir.

Düzenli mola vermeyi ihmal etmeyin
Ekranlara düzenli baktığınız zamanlarda gözler ve vücut için düzenli aralıklar vermek oldukça önemlidir. 20 dakikada bir ekrandan 20 saniye boyunca 20 fit uzaktaki bir nesneye bakmanız gerektiğini belirten 20-20-20 kuralına uymanız sizin yararınıza olacaktır.

Gün içinde dışarıda vakit geçirin
Açık hava etkinlikleri miyop için kanıtlanmış koruyucu faktörlerden birisidir. Güneş ışığından faydalanmak, D vitamini üretimindeki artış, bağışıklığın artması, duygusal iyilik hali sağlarken vücudun genel sağlığı için de yararlıdır.

İyi beslenme göz sağlığını olumlu etkiler
İyi ve dengeli beslenmek hepimiz için olduğu gibi çocuklar içinde oldukça önemlidir. Şüphesiz tüm vitaminler ve mikro besinlerin vücut için önemli olduğuna şüphe yok, bazıları ise özellikler gözler için önemli durumda. A vitamini, C vitamini, E vitamini, lutein, Zeaanthin ve omega yağ asitleri gözler için oldukça faydalıdır. Bunlar havuç, pancar, mango, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, yumurta, balık vb. besinlerde doğal olarak bulunur.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA