SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin üç yaşında

Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, Fortune 500 Türkiye Dijital Zirvesi’ne katıldı

Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, Fortune 500 Türkiye Dijital Zirvesi’ne katıldı
Bu haber 30 Ekim 2020 - 9:21 'de eklendi.

Dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştiren Doruk’un Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, Fortune 500 Türkiye Dijital Zirvesi kapsamında “Büyük Veri ve Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Yeni Teknolojiler” panelinde konuştu. Yapay zekanın değişimi, şirketlerin yapay zekadan nasıl yararlanacağı, 5G ağlarının yakın gelecekte yapay zeka, robotik ve IoT cihazlarının üzerindeki olası etkilerinin konuşulduğu panelde Özden, dijitalleşmenin sanayideki etkilerini ve şirket olarak dijital dönüşüm sürecine katkılarını katılımcılarla paylaştı.

“Eylem 2020: Yeni Bir On Yılı Yeniden Keşfetmek” ana temasıyla dijital olarak gerçekleştirilen Fortune 500 Türkiye Dijital Zirvesi; dijital dönüşüm ortamının geliştirilmesi ve yarının stratejilerinin şekillendirilmesi için Türkiye’nin en etkili CEO, CFO ve CIO’larını bir araya getirdi. Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiren teknoloji şirketi Doruk’un Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, zirve kapsamında moderatörlüğünü Yapay Zeka ve Teknoloji Derneği Başkanı Esen Girit Tümer’in yaptığı “Büyük Veri ve Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Yeni Teknolojiler” paneline katıldı.

Dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştiren Doruk’un IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik, yapay zeka ve görüntü işleme teknolojisiyle fark yarattığı alanları ve sanayiye sundukları çözümleri anlatan Aylin Tülay Özden, katılımcılarla şu bilgileri paylaştı: “22 yıllık bir teknoloji şirketi olarak, dünyadaki ilk IoT temelli cihazlardan birini 1998 yılında, TÜBİTAK TEYDEB (O zamanki adıyla TİDEB) tarafından desteklenen bir proje olarak tasarladık ve ticarileştirip sanayide kullandık. Literatüre geçen bu ürünümüzle üretimden bir kısım datayı alarak büyük veri haline getirdik. Devam eden yıllarda da ürünü geliştirmeye devam ederek uluslararası korumalı patentini aldık. Bu cihazı kullanarak 1999 yılında dünyadaki ilk otomatik üretim planlama (data analytics) yazılımlarından birini de yine TÜBİTAK TEYDEB projesi olarak tamamlayarak ticarileştirdik. Bu ürünle de üretimden toplanan verilerle üretim planlama yazılımı gerçekleştirdik. Şu anda 100 kişiyi bulan Ar-Ge ekibimizle Üretim Operasyonları Yönetimi’ni (MOM-Manufacturing Operations Management) ve Üretim Yürütme Sistemleri’ni (MES-Manufacturing Execution System) çağın gereklerine uygun şekilde gerçekleştiriyoruz. 22 yıldır işletmelerin reaktiften proaktif yapıya dönüşümüne destek veriyoruz. Bugün ise yapay zekanın gelişimiyle birlikte artık işletmelerin proaktifllikten kestirimci yani prediktif işletmelere dönüşmeleri için çalışıyoruz. Sanayicilerin küresel rekabete hazır olmak için stratejik olarak operasyonel mükemmelliği amaçlamaları gerekiyor. Bu noktada kritik önem taşıyan dijitalleşme sürecinde büyük verinin toplanarak işlenmesi yüksek verimlilik sağlıyor. Biz de Doruk olarak; makine ve ekipman verimliliğini artırmak, kaliteli ürün üretim oranını yükseltmek, çalışanların bilgi eksikliklerini yapay zekalı sistemlerle tamamlamak ve ürün teslim sürelerini azaltmak gibi çözümlerle büyük ölçekli sanayicileri, bulut tabanlı ürünlerimizle ise KOBİ’leri geleceğe taşımak üzere çalışıyoruz.”

Dijitalleşme ile verimlilik yüzde 40’lardan yüzde 70’lere çıkıyor

Yatırımların geri dönüş periyodları ve maliyetler hakkındaki soruya sanayi bakış açışıyla cevap veren Aylin Tülay Özden, “Özellikle üretim yapan bir sanayi kuruluşunda operasyonların dijitalleşmesiyle bekleme süreleri, makine duruşları, arızalar, kalite bozuklukları veya hammaddeden kaynaklanan maliyetler azalıyor. Bu noktada kalitedeki kestirimciliğe dikkat çekmekte fayda var. Üretim yapan makinelerdeki nem, sıcaklık, basınç, hız gibi proses parametreleri toplanıyor ve bu alanlardaki değişimlerin üretimi ve kaliteyi nasıl etkilediği kaydediliyor. Büyük veriyi yapay zekayla işlediğimizde proses parametreleri takip ediliyor ve böylece sürekli kalite kontrol yapılmasına gerek kalmıyor. Değerlerdeki bir bozulma, potansiyel olarak kalitenin düşebileceğini kestirebiliyor ve işletmeyi haberdar ediyor. Bu sisteme sahip olduğunuzda kalite, ölçüm, duruş, makineyi durdurup tekrar ayarlama maliyetleri ve zaman kaybı azalıyor. Yine görüntü işleme teknolojisiyle ürün ve üretim kalitesi anlık olarak takip edilebiliyor. Dünya genelinde fabrikaların ortalama verimliliği yüzde 40’larda seyrediyor. Üreticiler, dijital operasyona yatırım yaptıklarında ise bu oran birkaç ayda yüzde 70’lere kadar çıkabiliyor, üretimi iki kat artan işletmeleri görüyoruz. En az altı ayda yatırımların geri dönüşünün alınmaya başladığını görmekten ve sanayicilere katkıda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Doruk Hakkında

Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiren ve 22 yıllık köklü geçmişe sahip teknoloji şirketi Doruk, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyor. Türkiye’deki üretim sanayisini üretimde kullanılan IT teknolojileri ile tanıştırmak hedefiyle yola çıkan Doruk, “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden ve sektör lideri olan firma konumunda. 2006’da Romanya Arctic fabrikasına ilk ihracatını gerçekleştirerek uluslararası pazarlara ilk adımını atan Doruk, Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan Türkiye Orijinli Uluslararası Üretim Yönetimi Sistemi ProManage ile dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunun dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor. IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicilerin dijital dönüşüm mentorluğunu yapan Doruk’un Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisi, Antalya Teknokent ofisi ve İzmir Depark Teknokent ofisinin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde şirketi bulunuyor. Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için kurulan MxD’nin Ar-Ge partneri olan Doruk, 2019’da cirosunun yüzde 55’ini Ar-Ge’ye ayırdı ve yılı yüzde 200’ün üzerinde büyüme ile kapattı. ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’a ihracat gerçekleştiren ve gelecek hedefini “dünya markası olmak” şeklinde belirleyen Doruk’un, Amerika’daki ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. isimli şirketi Japonya merkezli ITO Corporation ile yaptığı partnerlik anlaşması sonucu Asya Pasifik pazarına da giriş yaptı. Doruk, son olarak çalışan sağlığının korunarak üretime devam edilebilmesi için ProManage KiT (Kontrollü İnsan Trafiği) adını verdiği sosyal mesafe ölçüm ve uyarı sistemini geliştirdi. Fabrikaların faaliyetlerine devam ederken çalışanlarının sosyal mesafe denetimini ve raporlamasını anlık olarak yapabilmelerini sağlayan ProManage KiT’i, sanayicilere bedelsiz sağlayan Doruk, böylece işletmelerin çalışan sağlığı açısından riskleri değerlendirerek hemen önlem almalarını mümkün kılıyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Arabic Arabic Azerbaijani Azerbaijani Bulgarian Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) English English French French German German Hindi Hindi Italian Italian Kazakh Kazakh Kyrgyz Kyrgyz Portuguese Portuguese Russian Russian Tajik Tajik Turkish Turkish Uzbek Uzbek