SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin üç yaşında

EMEKLİ BÜYÜKELÇİ ÇELİKKOL, “YUNANİSTAN EGE’DEKİ GİBİ GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA”

EMEKLİ BÜYÜKELÇİ ÇELİKKOL, “YUNANİSTAN EGE’DEKİ GİBİ GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA”
Bu haber 07 Ağustos 2020 - 20:15 'de eklendi.

Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını değerlendiren Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, “Uluslararası hukuka aykırı olan bu anlaşma, Türkiye için yok hükmünde. Yunanistan, Ege’de olduğu gibi bu konuda da geri adım atmak ve Türkiye ile görüşmek zorunda.” dedi.

Yunanistan ile Mısır arasında, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı münhasır ekonomik bölge anlaşmasına benzer bir anlaşma imzalandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, anlaşmanın Türkiye için yok hükmünde olduğu açıklamasının ardından konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Emekli Büyükelçi ve İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Oğuz Çelikkol, Türkiye ile Yunanistan’ın Ege’de olduğu gibi Doğu Akdeniz’de de, deniz yetki alanları konusunda ciddi bir anlaşmazlık içinde olduğunu belirterek, “Yunanistan, Türkiye’yi de kendi kara sularına sıkıştırma politikasını, Doğu Akdeniz’de uygulamaya çalışıyor.” dedi.
Yunanistan’ın Mısır’la deniz sınırı yok
Yunanistan’ın, uluslararası hukuka aykırı olarak, hak iddia ettiği çok geniş bir deniz yetki alanı olduğunun altını çizen Dr. Oğuz Çelikkol, “Bu yüzden Türkiye’nin tepkisi çok yerinde. Yunanistan’ın Mısır’la bir deniz sınırı yok. O bölge, Türkiye’nin deniz yetki alanı ve Türkiye’nin kıta sahanlığı. Türkiye bunu Libya ile yaptığı anlaşmada tescil etmiş ve Birleşmiş Milletlere de bildirmiş durumda. İmzalanan bu anlaşmanın hukuki bir değeri yok.” diye konuştu.
Sıcak çatışma ihtimalinde Yunanistan’ın tavrı belirleyici olacak
Anlaşmanın Türkiye ile Yunanistan arasında çatışmalara yol açabileceğine değinen Dr. Oğuz Çelikkol, “Türkiye’nin bu konuda tavrı çok net. Türkiye, Yunanistan’ın kendi kıta sahanlığında uluslararası hukuka aykırı olarak hak iddia etmesini kabul etmedi ve etmeyecek. Türkiye, buranın kendisine ait olduğunu gösterecek girişimlerde bulunacaktır. Bu konunun Yunanistan ile Türkiye arasında bir çatışmaya dönüşme ihtimali ise Yunanistan’ın, Türkiye’nin göstereceği tepkiye ve davranışlara karşılık vereceği yanıta bağlı.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Ege’deki tavrı, Doğu Akdeniz’de de devam edecek
Yunanistan’ın, Ege’de de aynı iddialarda bulunduğunu hatırlatan Dr. Çelikkol, “Türkiye, Ege’de de uzun zamandan beri haklarından vazgeçmeyeceğini bildirmişti. Ege’de birçok sorun yaşanıyor. Türkiye, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde, kendisini kara sularına sıkıştırma politikasını kabul etmeyeceğini ispatladı ve bu tavır, Doğu Akdeniz’de de aynı şekilde devam edecektir. Böylece Yunanistan’a, Türkiye ile görüşmenin kendi çıkarlarına çok daha uygun olacağını göstermiş olacak.” diye konuştu.
Mısır hükümetine en büyük tepkiyi kendi halkı gösterecek
Mısır’ın, Türkiye yerine Yunanistan ile anlaşarak çok büyük bir deniz yetki alanını kaybettiğini dile getiren Dr. Oğuz Çelikkol, “Mısır hükümetine en büyük tepkiyi Mısır halkı gösterecektir. Deniz yetki alanları konusunda kendi alanlarını Sisi hükümeti vermiş durumda. Sisi hükümeti, Yunanistan’la anlaşma yaparak çok büyük bir deniz yetki sahasından vazgeçmiş görünüyor. Mısır ile Libya’nın, Türkiye ile anlaşması kendi lehineydi. Libya bunu yaptı ama Mısır bunu yapmadı.” dedi.

İstanbul Kültür Üniversitesi

BASIN BÜLTENİ

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
Arabic Arabic Azerbaijani Azerbaijani Bulgarian Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Simplified) English English French French German German Hindi Hindi Italian Italian Kazakh Kazakh Kyrgyz Kyrgyz Portuguese Portuguese Russian Russian Tajik Tajik Turkish Turkish Uzbek Uzbek