10:20 - Meeting of the Deputy Minister with the Secretary General of the Organization of Islamic Cooperation
03:07 - Bakan Yardımcısının İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri ile görüşmesi
23:03 - Tacikistan ile Almanya arasında siyasi istişareler
22:17 - Birleşik Rusya, sambo’yu zorunlu beden eğitimi dersi haline getirmeyi teklif ediyor
22:15 - Political сonsultations between Tajikistan and Germany
15:46 - В ХМАО «Единая Россия» организовала для школьников экскурсию в центр социальной помощи
ABDULLAH YİĞİT-ANKARA
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet ERDOĞAN, TBMM Genel Kurulunda Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Teklifi üzerine AK Parti Grubu adına konuşma yapmıştır.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet ERDOĞAN: Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri;
Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi üzerine AK Parti Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
TİKA, 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılmasıyla Kafkaslardaki ve Balkanlardaki gerek soydaşlarımız gerek Türk dünyası gerek o bölgedeki dostluklarımız nedeniyle diyalog kurmak, kültürel ve eğitim bazlı gelişmeleri sağlamak amacıyla kuruldu. Tabii, daha sonra, Balkanlar ve Kafkaslara ilave olarak Orta Doğu, Afrika, Asya, Latin Amerika’ya kadar uzanan, yaklaşık 170 ülkede faaliyet gösteren yardımsever bir Türk kuruluşudur. TİKA, 1992 yılında Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulmuştu, 1999’da Başbakanlığa bağlandı, günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini yürütmektedir.
Tabii, emperyal ülkelerin aksine Türkiye Cumhuriyeti devleti, 170 ülkeye, o bölgenin coğrafyasının, insanlarının ihtiyacı noktasında yardımlar, destekler götürmüş; oranın insanlarına sahip çıkmıştı. Bunlardan bir tanesi, 2008 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızla Türkmenistan’a gittiğimizde, TİKA’nın orada Gaziantep fıstığını tanıttığını, fıstığın ekiminin nasıl yapıldığını, aşılamasının nasıl yapıldığını gösterdiğini müşahede ettim. Sayın Hayati Yazıcı Bakanımla oradan Moğolistan’a geçtik. Orada TİKA’nın çok büyük bir faaliyeti vardı. 2005 yılında, o günün Başbakanı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Karakurum şehrinin yakınlarındaki, 46-50 kilometre uzaklığındaki, Orhun Yazıtları’nı ziyaret ettiğinde, kaplumbağa fresklerinden abidelerin koptuğunu görür ve TİKA’ya bunun yapılması talimatını verir.
2008 yılında, Orhun Abideleri Müzesinde Bilge Kağan’ın ve Kül Tigin’in o muhteşem eserlerini açmak bizlere nasip oldu. Bilge Kağan Karayolunu açtık. Tabii, Türkiye Cumhuriyeti devleti sadece bunlarla kalmadı. Türkiye uluslararası ilişkilerde, ekonomide, sanattan sosyolojiye etkin olduğu her alanda yüksek performans göstermiş, etkili kararlar alarak ve doğru adımlar atarak kalkınma tecrübeleri konusunda diğer ülkeler için bir model hâline gelmiştir. Sahip olduğu siyasi, sosyal ve teknik altyapıyla bölgesel ölçekte ve dünya ölçeğinde, pek çok projede koordinasyonu sağlayan TİKA, dünyanın dört bir yanında dil, din, ırk ayırt etmeden çalışmayı sürdürerek uygulayıcı projelerle birbirinden farklı gelişmişlik düzeyinde olan ülke halklarına Türk insanının samimiyetini ve yardımseverliğini kesintisiz bir anlayışla ulaştırmaya devam edecektir.
2021 yılında mazlumların yanında olmaya devam edecek olan TİKA, kültürel tesislerin altyapısının güçlendirilmesine yönelik faaliyetlerine devam edecek, barışın, huzurun ve refahın kalkınmadan, kalkınmanın iş birliğinden geçtiği bir dünyada farklı ülkeleri ve coğrafyaları ortak paydalarda buluşturma misyonunu sürdürecektir.
2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’ nin hayırlı olmasını diliyor, yüce meclisi saygıyla selamlıyorum.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.