Serhat Filiz’in çocukluk korkularını film tadında anlattığı Işıkları Kapatma Anne kitabı, korku ve gerilim türündeki 12 öyküden oluşuyor.
Kapak tasarımı da Serhat Filiz’e ait olan Işıkları Kapatma Anne kitabı, Dark İstanbul Yayınları’nın politikasına, vizyonuna ve misyonuna uygun bir yolculuğa çıkmak için ilk durağı olan kitapçılarda ve online kitapçılarda okurunu bekliyor.
Serhat Filiz’in kaleminden, kitap hakkında…
Hiç inanmamıştınız onlara. Oysa biliyorlardı, görüyorlardı, hissediyorlardı. Şimdiki korkularınız gerçek değil. Sadece kaybetme korkusu var sizi sarıp sarmalayan. Olsa olsa belki yükseklik korkusu, dayak yeme korkusu, azar işitme korkusundan ibaretsiniz. Aslolan korku, çocukluktakilerdi emin olun. Anlatamadılar, inandıramadılar, gösteremediler. Çünkü onlar hayal güçleriyle yarattıkları canavarlardan bahsediyorlardı sizlere. Hiçbir zaman anlayamadınız o canavarların aslında sizler olduğunuzu. Aslında sistemin vahşi kurallarının, her birinizi birer canavar yaptığını. An geldi, anlamlandıramadıklarınız için psikologlarınız sizi çocukluğunuza döndürmeye çalıştı. Döndüğünüzde şunu hatırlar gibi oldunuz: “Çocuk yaşlarınızda, gerçeklik bir tokat gibi yüzünüze vurduğunda sığınacağınız yer hayal gücünüzdü.”
Bu kitaptaki öyküler yukarıda anlattıklarımdan bahsetmiyor. Göremediklerinizi görenlerden bahsediyor. Yaşayıp da unutmak istediklerinizden. Yok saydıklarınızdan, bastırdıklarınızdan, olmasını istemediklerinizden, olduğu halde görmezden geldiklerinizden, kaçtıklarınızdan, kaçırdıklarınızdan, sakladıklarınızdan, saklandıklarınızdan bahsediyor. Onlara inanmazken çocukların hayal dünyasını sarmalayanların gerçek olma ihtimalini hiç düşündünüz mü? “Ya dolapta gerçekten canavar varsa?”
Serhat Filiz kimdir?
Ressam, yazar, çizer, müzisyen. 1976 yılında Bandırma’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Bandırma’da tamamladı. Önce Güzel Sanatlar Ana Bilim dalında resim eğitimi aldı. Sonra tarih bölümünü bitirdi. Şu anda İstanbul Üniversitesi’nde felsefe okuyor.
Güzel Sanatları bitirdikten sonra bir süre öğretmenlik yaptı. Bu arada on iki kişisel sergi ve birçok karma sergiye katıldı. Resimlerindeki farklı tarz eleştirmenler tarafından “Hiçbir üsluba benzemeyen” işler olarak tanımlansa da kabul gördü. Birçok küratör ile beraber çalıştı. Eser yorumlamaları yaptı, yazdı. Yurt içindeki hiçbir karikatür yarışmasında derece alamamasına rağmen, yurt dışında defalarca ilk üçe girdi.
Reklam ajanslarında sanat yönetmenliği, metin yazarlığı yaptı. Farklı üslubu ve bakış açısıyla reklam fikri ve illüstrasyonuna yeni bir soluk getirdi. Sabah Gazetesi’nin çocuk dergilerini çizdi, tasarladı. Hürriyet Gazetesi’nde, karikatürler çizdi.
Bu arada blues, oldies ve rock şarkıları çalıp söyledikleri şarkılarla birçok yerde ve organizasyonda bas gitarist olarak sahne aldı. (Hüzünbaz, Same Old Blues)
Öte yandan, çeşitli yayınevleri için kitap kapakları, sinema dünyası için film afişi taslakları çizdi. 1999 yılından beri, çocuklar için kitaplar, masa üstü oyunları yazıyor, çiziyor. Yayımlanmış̧ iki çocuk romanı, üç çizgi romanı, yüze yakın da kendisinin yazıp çizdiği çocuk grafik romanı vardır. Bunların yanı sıra yüzlerce kitap içi resimledi.
Ajanslar ve yapımcılar için çocuk şarkısı (Söz/Beste) üretmeye devam eden eden Serhat Filiz’in TV’lerde, özel kanallarda ve youtube kanallarında, çok bilinen firmaların çocuk şarkılarından iki binden fazlası kendi eseridir.
Helen grubuyla beraber blues çalıp söylüyor. Üniversiteler ve özel okullarda workshop’lar düzenliyor. Çocuk edebiyatı ve fantastik/korku edebiyatı alanlarında çalışmaları da devam ediyor. Birkaç̧ sene önce İstanbul’a veda edip, Ege’de bir köye yerleşti. Evli ve Güneş̧ adında bir kızı var.