SON DAKİKA

Bir Magazin
Bir magazin üç yaşında

YenidenBiz Derneği’nden 45 kadın girişimciye COVID-19 Desteği

YenidenBiz Derneği’nden 45 kadın girişimciye COVID-19 Desteği
Bu haber 15 Ekim 2020 - 9:07 'de eklendi.

YenidenBiz Derneği’nin kadın girişimcilere verdiği eğitimler tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)’nın “COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı” kapsamında YenidenBiz Derneği’nin başlattığı “Kadın Girişimcilere Covid-19 Kriz Yönetimi ve Girişimcilikte Hayatta Kalma Becerileri Desteği’ projesi, kapanış webinarı ile sona erdi. 36 gün 288 saat süren eğitim ve 499 saat özel danışmanlık verilen programı başarıyla tamamlayan 45 kadın girişimci sertifikalarını aldı.

Türkiye’de kadın istihdamına katkıda bulunma hedefi ile çalışan YenidenBiz Derneği, “Kadın Girişimcilere Covid-19 Kriz Yönetimi ve Girişimcilikte Hayatta Kalma Becerileri Desteği’’ projesi kapsamında 45 kadın girişimci ve girişimci adayına ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti verdi.

1 Temmuz-30 Eylül 2020 tarihleri arasında online ve interaktif olarak gerçekleşen eğitimlerde katılımcıların, COVID-19 salgınının iş ve iş planlarına olumsuz etkilerini azaltmak, ticari faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak, COVID-19 sonrasında fiziki çalışmadan dijital çalışma ve pazarlamaya geçiş becerisi edinmelerini sağlamak hedeflendi.

Programın 28 Eylül 2020 Pazartesi günü zoom üzerinden gerçekleştirilen kapanış toplantısının moderatörlüğünü gazeteci-yazar Hande Demirel yaptı. Toplantıya, YenidenBiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yeşildere, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Erkam Tüzgen, Boğaziçi Üniversitesi İİBF Dekanı Prof.Dr. Ayşegül Toker, Boğaziçi Üniversitesi Pazarlama Girişimcilik İnovasyon Öğretim Üyesi Yrd.Prof.Dr. Oğuzhan Aygören ve YenidenBiz Yönetim Kurulu Üyesi Göknil Bigan konuşmacı olarak katıldı.

Tüzgen: ‘’Kadın girişimcilerimizin krizden güçlenerek çıkmalarını hedefliyoruz’’

İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen kapanış programında yaptığı konuşmada kadın girişimcilere COVID-19 döneminde destek verilmesinin önemine değindi. İstanbul’da kadın girişimci oranının yüzde16 olduğunu ve bunun Avrupa’da en yüksek 4.oran olduğunu dile getiren Tüzgen, İSTKA olarak bunu daha da ileriye götürmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye ekonomisi açısından kadın girişimcilerin aktif olmasının önemine dikkat çeken Tüzgen: ‘’Kadın girişimcilerin pandemi krizinden güçlenerek çıkmalarını hedefledik. Elde ettikleri kazanımları fırsata çevirmeleri önemli. Bundan sonraki süreçte de en azından bugüne kadar olan desteğimizi büyüterek İstanbul’daki girişimci kadın sayımızı artırmak için gayret sarfedeceğiz’’ dedi.

Yeşildere: ‘’Kadınların iş hayatına eşit katılımının sağlanmasıyla yüzde 30’luk büyümeye ulaşabiliriz’’

YenidenBiz Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yeşildere, 36 gün 288 saat süren eğitim ve 499 saat özel danışmanlık dönemini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya kazanan bütün girişimci ve girişimci adaylarını tebrik etti. Yeşildere, Endeavor Etkin Girişimci Derneği Türkiye’nin, COVID-19 un girişimcilere etkilerini ölçmek amacıyla gerçekleştirdiği online ankette , girişimcilerin en büyük endişesinin yüzde 70 ile müşteri kaybı ve yeni müşteri bulamama olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Yeşildere sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Girişimciler ile anket yöntemiyle yapılan araştırmada müşteri kaybını yüzde 49 ile ödemelerin gecikmesi, yüzde 37 ile fon sürecinin sekteye uğraması, yüzde 27 ile yerel ve uluslararası ulaşımın kısıtlanması/önemli toplantıların ertelenmesi, yüzde 25 ekiplerin yönetimi/ çalışan güvenliği ve yüzde 23 ile tedarik zincirinde aksamalar izliyor. Dünya Bankası’nın Girişimcilik Araştırması’na göre Türkiye’de şirket sahipliğinde kadınlar yaklaşık yüzde 25,4 düzeyinde. Kadın çoğunluk yöneticilere sahip şirketlerin oranı ise yüzde 0,3. Girişimcilik ve istihdam ekonomik verileri incelendiğinde; Türkiye, erken aşama girişimcilik aktivitesi toplamında 48 ülke içinde 15. sırada ve girişimci kadın sayısı 1 milyon. Eğer kadınların iş yaşamına eşit katılımını sağlayabilirsek, Türkiye ekonomisi ve gayri safi milli hasıla (GSMH)’da yüzde 30’luk bir büyüme sağlayabiliriz’’ dedi.

“Kadın Girişimcilere Covid-19 Kriz Yönetimi ve Girişimcilikte Hayatta Kalma Becerileri Desteği’’ projesi kapanış webinarına katılan Boğaziçi Üniversitesi Pazarlama Girişimcilik İnovasyon Öğretim Üyesi Yrd.Prof.Dr.Oğuzhan Aygören ise; Siyah Kuğu Teorisi’nin pandemi döneminde yaşananlar ile ilişkisine dikkat çekti ve girişimcilere önerilerde bulundu. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Porf.Dr. Ayşegül Toker ise pandeminin bütün organizasyonlara hızlı ve çevik olmayı öğrettiğini söyledi ve motivasyonun önemine dikkat çekti. YenidenBiz Yönetim Kurulu Üyesi Göknil Bigan da özellikle kriz dönemlerinde faaliyetlerin devamlılığının önemli olduğunu, program süresince katılımcıların birbiriyle güçlü bağ kurduklarını ve dernek olarak da ilişkilerinin devam edeceğini belirtti.

YenidenBiz Derneği Hakkında

İş hayatına ara verip geri dönmek isteyen kadınlara destek olmayı hedefleyen bir platform olarak 6 kadın sosyal girişimcinin öncülüğü ile 2013 yılında kurulan YenidenBiz, 2015 yılından bu yana dernek olarak faaliyetlerine devam ediyor. YenidenBiz, eğitimli ve deneyimli kadınların iş hayatına herhangi bir sebepten ara vermeleri durumunda geri dönüşte karşılaştıkları zorluklara destek olmayı, bu yetenekli kadın işgücü hakkında kurumlarda farkındalık yaratmayı ve bir işe dönüş metodolojisi oluşturmayı amaçlıyor. Beş yıl içerisinde 70’e yakın eğitim düzenleyen YenidenBiz’in aday havuzuna kayıt olan kadınların yüzde 14’ü aynı süre zarfında iş hayatına dönüş yaptı.

—- —- — —-

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “COVID -19 ile Mücadele ve Dayanıklılık“ Projesi kapsamında hazırlanan bu yayının içeriği, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk YenidenBiz Derneği’ne aittir.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA